Pilates "Een gezonde geest in een gezond lichaam"

Gepubliceerd op 24 februari 2021 om 11:19

Pilates is inmiddels jarenlang een onderdeel van mijn leven. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor. Joseph Pilates zag juist de mogelijkheden en het belang van een gezond lichaam, ook in moeilijke tijden. Een inspiratie voor ons allemaal.

Een nieuwe leefstijl

Joseph Pilates is in 1883 in Mönchengladbach, Duitsland geboren. Al vroeg kwam hij in aanraking met verschillende disciplines. Als kind had hij last van astma, reuma en de Engelse ziekte. Joseph Pilates was vastbesloten om zijn lichaam sterk en gezond te maken. 
In zijn tienerjaren onderzocht hij diverse oefenmethodes. Zo bestudeerde hij o.a. boksen, Yoga, Romeinse en Griekse bewegingsmethodes. Daarnaast verdiepte hij zich in anatomie en was hij geïnspireerd door de beweging en gedrag van dieren in de natuur. Op 14 jarige leeftijd had hij zich inmiddels ontwikkeld tot een sterke atleet. Hij was een volleerd duiker, skiër, turner en beheerste verschillende vechtsporten.

 

 

Door zijn studie had hij zijn eigen zwakke lichaam weten te transformeren naar een gezond en fit lichaam. Dit inspireerde hem om anderen te helpen hetzelfde te bereiken. Een klassiek Romeins gezegde “mens sana in corpere sano” wat betekent “een gezonde geest in een gezond lichaam”, werd zijn lijfspreuk.

Een krachtig lichaam, ook in moeilijke tijden

In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij samen met andere Duitsers geïnterneerd in een kamp in Lancaster en later overgebracht naar The Isle of Man. De oorlog veranderde niets aan zijn enthousiasme. Hij doceerde zijn medegevangenen worstelen en zelfverdediging en was vastberaden dat zijn leerlingen het kamp sterker zouden verlaten dan dat ze erin kwamen. Voor het herstel van bedlegerige begon hij zijn methode te verfijnen. 
Bij het uitbreken van de Spaanse griep in 1918-1919, welke meer slachtoffers eiste dan de oorlog, bleven zijn leerlingen gezond. Vooral omdat de kampen het zwaarst werden getroffen door de slechte leefomstandigheden, verkreeg hij hierdoor grote faam.

 

Pilates voor jong en oud

De voordelen van Pilates zijn ongekend en wordt ook door veel fysiotherapeuten geadviseerd.